16 december 2015

Bewust omgaan met mijn voeding en leefstijl

Bewust omgaan met mijn voeding en leefstijl

Al jaren ben ik bewust bezig met gezonde voeding, mede voor mijn gezondheid. Hoe lastig ik het soms ook vind om met mensen er over te praten, laat staan op mijn blog er wat over te schrijven. Toch realiseer ik mij elke dag weer hoeveel mensen er in het zelfde schuitje zitten als mij, en dat het toch wel lastig kan zijn hoe je om moet gaan met dit dieet of juist deze levenswijze. Ik krijg dan ook altijd van mensen verschillende vragen over het onderwerp en sommige snappen soms ook niet hoe het voor iemand is om zo bewust hier mee om te gaan. Nou zullen jullie vast denken waar dit allemaal over gaat? Nou ik volg namelijk een Cholesterol beperkt dieet.


Het is een dieet, maar toch zie ik het meer als een levenswijze die ik altijd met mij mee breng. Een paar jaar geleden rond mijn 18e ben ik getest voor een te hoge cholesterol, dit omdat het veel voorkomt in mijn familie. Tot verbazing en net rond kerst in die tijd kreeg ik te horen dat het licht verhoogd was en per direct het dieet moest volgen. Samen met mijn moeder ben ik dan ook langs de winkel geweest om producten te halen die op het lijstje stonden zo dat ik gelijk aan de slag kon om de waarde hier van te verlagen. Natuurlijk gaan er jaren over heen om dit te bereiken en moet ik het dieet dan ook in mijn verdere jaren altijd blijven volgen. Niet te vergeten, jaarlijks onder controle blijven door bloed te prikken in het ziekenhuis. Veel mensen denken dan ook dat het alleen voor komt bij mensen die juist het woord dik krijgen toegespeeld, maar dat is zeker niet waar! Het komt ook zeker voor bij mensen die dun zijn. Je merkt dan ook niet dat je een te hoge cholesterol kan hebben, dit is dan ook alleen te meten via je bloed.

Het opschrijven in dit artikel geeft zeker een voldoening, veel mensen begrijpen soms niet hoe lastig het kan zijn om het dieet te volgen. Ook zoek ik regelmatig verhalen van anderen op via internet, helaas is dit dan ook weinig te vinden. Het resultaat van het dieet mag er dan ook zeker zijn, in het begin dat ik ben gestart met het dieet ben ik zelfs in de eerste 3 weken 15 kilo kwijt geraakt, en in totaal wel meer dan 35 kilo. Nog steeds merk ik het in kleding dat ik van maat verwissel en is dit natuurlijk mooi mee genomen. Niet dat het ging om dat ik moest af vallen, maar om de waarde van het cholesterol weer rond een goed gezond punt te krijgen. Veel mensen vinden het dan ook altijd knap dat ik zoveel ben afgevallen en dat ik het dieet zo goed vol houdt. Zelf ben ik er natuurlijk ook erg trots op! Mijn waarde is op het moment prima. Gezond eten en veel sporten doet dan ook wonderen! Natuurlijk ben ik een goed gezonde meid, en heeft iedereen wel iets.

Het dieet houdt vooral in dat ik gevarieerd moet eten, veel groente en fruit, volkoren producten. Mager vlees moet eten en ook zeker af en toe vis waar veel omega 3 en 6 in zit. Producten die weinig vet bevatten, weinig tot geen toegevoegde suikers in producten etc. Soms is het dan ook wel lastig om te bedenken wat je moet gaan eten door de dag heen, maar dat lukt over het algemeen goed. Met verjaardagen en feestdagen moet ik dan ook goed opletten met wat ik eet, zo een stuk slagroom gebak op eten zit er dan voor mij niet bij. Zelf bak en kook ik dan ook graag, en kun je prima zelf via een heerlijk recept een alternatief maken.

Liefs Gea

15 Comments:

 1. Wauw respect voor je, ik ben wel nieuwsgierig naar de receptjes :)
  X

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat knap dat je dit deelt! Er zijn meer mensen die dit hebben, dus goed dat je er aandacht aan besteed! Het lijkt me niet prettig, om erg op je voeding te moeten letten. Vooral met verjaardagen lijkt het me inderdaad lastig! Maar niks aan te doen! Uiteindelijk went het zeker.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het klopt inderdaad dat het veel voorkomt, en je vind niet veel verhalen terug op internet met ervaringen of recepten. Met verjaardagen enz is het vaak lastig, maar het went zeker. Toch heb ik wel eens een dag dat ik het vervelend vind haha

   Verwijderen
 3. Lijkt me lastig als er steeds een soort rem op zit, wat betreft eten. Zo rond kerst al helemaal. Succes! X

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind het heel interessant om te lezen. Ik ben sinds een half jaar ook heel bewust bezig met mijn eten, maar ik volg niet echt een bepaald dieet. Gewoon gezond, laag in toegevoegde suikers, niet te vettig, gewoon de logische etenswaren vermijden zoals koekjes, snoep, fastfood etc. Werkt echt wonderen! Super dat je ook al zoveel bent afgevallen, dat is echt mooi meegenomen! Succes nog verder ermee. Zeker goed om vol te houden

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jij bent ook zeker goed bezig, en bedankt ik doe zeker mijn best er voor haha :)

   Verwijderen
 5. Goed dat je dit deelt, is inderdaad zo dat iedereen een te hoog cholesterol kan hebben. Best verradelijk als je er zo over nadenkt. Ik heb zelf door een syndroom ook een verhoogde kans op diabetes en te hoog cholesterol. Denk er niet altijd bij na maar moet in feite ook goed op mijn leefstijl letten. Je blog herinnert me er weer even aan :-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt! Zelf had ik er wel wat moeite mee om het op mijn blog te plaatsen, maar het hoort bij mij en mensen kunnen er wat aan hebben. Het is zeker verradelijk. Succes met alles meid, ik weet als geen ander hoe lastig het soms kan zijn <3

   Verwijderen
 6. Wauw, echt knap dat je het meteen opgepakt hebt. Eigenlijk zo het helemaal niet gek zijn als iedereen zo zou eten (is eigenlijk gewoon een hele gezonde levensstijl, alleen voor jou met een belangrijke reden). Succes met deze stijl van eten en leven Gea!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja Anne, dat klopt! Heel gezond bovendien :) Bedankt en komt zeker goed.

   Verwijderen