Als je het geslacht weet van de baby kun je fijn gericht winkelen. Maar niet iedereen wil het direct weten natuurlijk. Hoewel er genoeg keuze is aan unisex kleding pasgeboren baby, net als accessoires is niet alles direct nodig of goed. Het is belangrijk stil te staan bij de juiste maten, materialen en of een item wel comfortabel genoeg is. Ik geef jou daarom een aantal tips waarbij je op moet letten bij het aanschaffen van babykleding en andere accessoires.

Welke maat kleding pasgeboren baby?

Elk pasgeboren baby is uniek en zal daarom verschillen van een andere baby. Is je baby te vroeg geboren, (prematuur) kleertjes in een maat 44 zijn een aanrader. Deze sluiten fijn aan op het lichaam. De meeste baby’s zullen in het begon in maat 50/56 zitten. Het is een maat waar ze snel uit groeien. Uit eigen ervaring kun je beter te veel, dan te weinig hebben. Onze zoon heeft als pasgeboren baby een aantal week maat 50 aan gehad en ging daarna over naar maat 56.

Kies voor praktisch en fijn zittende kleding voor je baby

Voor een (pasgeboren) baby zijn kleding met brede, zachte en soepele stoffen en boorden het prettigst. Je baby kleren aan en uit trekken, kan in het begin eng zijn of met moeite gaan omdat je baby nog niet mee beweegt. Rompers die wij veel hebben gebruikt, zijn overslag rompers met touwtjes. Deze touwtjes kun je aan elke zijkant vast knopen en makkelijk aan en uit doen. Naast rompers zijn er ook overslag truitjes. Broekjes met voetjes zijn voor een pasgeboren baby ideaal, aan de onderkant zijn de pijpen dicht. Het zit fijn voor de baby en is heerlijk warm. Katoen is het beste stof voor kleding, koop niet direct broekjes van spijkerstof. Dit zit minder comfortabel en lastig om aan en uit te doen.

De juiste kleren om in te slapen

Pasgeboren baby’s slapen veel. Kies voor comfortabele kleding van ademend, katoen, wol of zijde materiaal. Als baby’s hen eigen lichaamswarmte kunnen vast houden is goed lucht en vochtdoorlatend stof belangrijk. Kies daarom niet voor babykleding van polyester maar katoen. Hoe meer laagjes kleding, hoe hoger het isolerende werking. Wollen kleding bevat meer lucht dan katoen. Baby boxpakjes zijn een ideale uitkomst voor het slapen. De gehele onderkant is dicht en daarom warm. Deze boxpakjes zijn makkelijk aan en uit te doen en zit heerlijk comfortabel. Sommige hebben een rits of hebben druk knopjes.

een pasgeboren baby

Meerdere mutsen voor in de eerste week

Een pasgeboren baby kan in het begin zijn eigen temperatuur nog niet vast houden. Hier voor dragen baby’s in de eerste week en naar buiten een muts. Een muts houd de warmt vast, als deze niet word gedragen zal de warmte via het hoofd verlaten. Uit eigen ervaring is het prettig om meerdere maten en soorten in huis te hebben. Het hoofd van een baby groeit waar door een muts al snel niet meer past. De een is kleiner of juist groter dan de ander. Voor in de nacht kun je beter voor een muts kiezen zonder touwtjes. Dit om verstikking gevaar te voorkomen.

Babyslaapzak om veilig in te slapen

In het begin leer je het bed op maken met een linnen katoen laken en een deken. Het verschilt per seizoen en per temperatuur hoe je het bed op moet maken. Als een baby bewegelijk wordt in bed, gaat draaien en wakker wordt aan de andere kant. Dan is een babyslaapzak een goede manier om een baby veilig te laten slapen. Hoe er rekening met het aanschaffen van een slaapzak dat de hoofd en arm gaten niet te groot zijn. Vooral de armen zijn ontzettend belangrijk, ze kunnen namelijk de handen in trekken en naar onder schieten. Als je een slaapzak aanschaft kun je het beste een verkoper vragen welke maat je moet kopen. Naast de maten zijn ze in verschillende printen en kleuren verkrijgbaar en met of zonder mouw. Kies altijd voor een katoenen slaapzak.

Warme voetjes om mee te trappelen

Voor warme voeten kun je kiezen voor een broekje met voetjes, sokken of slofjes. Een broek met voetjes is makkelijk aan en uit te trekken, aan de onderkant is het broekje dicht. Hierdoor is het warmer en komt er geen kou bij. Kies je voor sokken of sloffen? Ga dan voor zacht katoenen sokken of sloffen die goed aansluiten aan de voet. Op deze manier zal je baby minder moeite moeten doen om de sokken uit te krijgen. Door de maanden heen merk je snel op welke merken het beste werken. Voor de winter zijn gehaakte sloffen een warme uitkomst.

Welke kleding pasgeboren baby zijn volgens jou belangrijk?

liefs gea van glamview

 
Advertenties

5 Replies to “Kleding pasgeboren baby, wat heb je nodig?”

  1. Weet nog goed hoe ik voor het eerst in een Prénatal stond om iets voor een bevallen collega te kopen? leuk zijn als ze ook met babykleding eens afstappen van dat standaard roze/blauw

  2. Blijft altijd een uitdaging om iets leuks te kopen voor iemand die bevallenis als je zelf geen kinderen hebt?

  3. Ik heb hier ook regelmatig over geschreven op mijn blog. Het blijft een (leuke) uitdaging om een passend cadeautje voor een baby te vinden.

  4. Ik ben de laatste keer dat ik baby kleertjes kocht, zo fijn geslaagd bij Zeeman! Ik vind zo'n baby badjasje altijd zo cute. En inderdaad belangrijk dat
    het zacht is en comfortabel zit. Lieve foto bovenaan het artikel ook xxx

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *