Wist je dat een goede nachtrust is belangrijk voor je nachtrust en gezondheid, dit om overdag goed te kunnen functioneren. De invloeden van een matras zijn zeker aanwezig. Hierbij een aantal tips voor het zoeken naar een goed matras voor een goede gezondheid en nachtrust.

De invloeden van een matras en de juiste kiezen

Aangezien wij een groot deel van ons leven door brengen op bed, is het belangrijk om ons lichaam de goede nachtrust te bieden om optimaal te ontspannen. Een te hard matras zorgt er voor dat de doorbloeding snel afknelt, waardoor je huid onvoldoende zuurstof krijgt. Je hersenen krijgen een signaal om om te draaien.

Het omdraaien in bed zorgt weer voor onrustig slapen. Een te zacht matras daarin tegen geeft onvoldoende steun, hierdoor zak je als ware weg in het matras. Het gewicht verdelen op je matras is daarom zeer belangrijk. Het is slim om verschillende soorten matrassen te testen en je te laten informeren voor dat je een aan gaat schaffen.

Slaaphouding

Je slaaphouding heeft wel degelijk te maken met een goede nachtrust. Hierbij is de verdeling van je gewicht belangrijk. Zelf lig ik het liefst te slapen op mijn zij, dit ligt voor mij prettig. Een matras met verschillende comfortzones zou hierbij het beste liggen. Een persoon die op zijn rug slaapt, kan beter niet kiezen voor een te hard matras, aangezien je ruggengraat de natuurlijke S-vorm moet aannemen tijdens het slapen. Als je op je buik slaapt, zou een harder matras weer een goede optie zij.

de invloeden van een matras
Matras Breedte

De breedte van het matras, bed mee gerekend, kan ook invloed hebben op je nachtrust. Als je samen met een partner slaapt zal je dit herkennen. Het liefst neemt iemand het gehele bed voor zich zelf, waardoor de ander op de rand ligt van het matras. Dit zal je nachtrust beïnvloeden, net als een wedstrijd dekbed trekken om extra deken te bemachtigen.

Er zijn verschillende matras formaten, zo zijn er een persoons matrassen, maar ook verschillende formaten voor een twee persoons bed zoals een matras 160×200. Wij hebben gekozen voor twee losse matrassen en een topper in het formaat 180×200. Ieder zijn voorkeur is persoonlijk en daarom is er niet echt een richtlijn als het gaat wat nou het beste is.

De kwaliteit van een matras

Natuurlijk kan niemand in iemand anders portemonnee kijken, als het gaat om het budget wat je uit kan geven. Het is wel belangrijk om realistisch te zijn en te kiezen voor een kwaliteit matras. Hoe beter de kwaliteit, hoe beter het is voor je slaaphouding en nachtrust. Een goed matras heeft zo min mogelijk drukpunten. Hoe beter het gewicht wordt verdeeld, hoe minder drukpunten je hebt op het matras.

Met een minder hoog budget kun je prima een matras kopen die goed is, dan een duurdere variant. Merken zeggen hierbij daarom vaak niets, kwaliteit is alles! Kun je het matras die jij in gedachten hebt op proef slapen? Zeker doen! Je weet dan precies of deze geschikt is voor jou.

de invloeden van een matras op je nachtrust en gezondheid

Welke soorten matrassen zijn er?

Pocketveer matras

Een pocketveer matras zorgt voor een goede verdeling met gewichtzones over de lengte van het matras. Je ligt op een schuimlaag, deze is onder en boven de pocketvering geplaatst. Het schuim kan gemaakt zijn van polytherschuim, koudschuim, latex of traagschuim. Deze bepalen de kwaliteit en de prijs van het matras. Koudschuim heeft een ventilerende eigenschap, traagschuim vormt beter naar het lichaam door de zachtheid.

Binnenvering matras

Een Bonnell vering matras is een mat met veren die aan elkaar verbonden zijn. Het geeft een zacht en comfortabel effect. Onder en boven de vering wordt schuim gebruikt, dit is meestal van polyesther-of koudschuim.

Volschuimen matras

Deze matrassen bestaat meestal uit een blok schuim met daarom heen een hoes. De kwaliteit van het schuim, bepaald wat de kwaliteit is van het matras en tevens de prijs. Goedkoop zijn de polyether matrassen, iets beter zijn de koudschuim matrassen en het aller beste is de traagschuim en latex matrassen. Volschuim matrassen zijn minder goed ventilerend, hierin zitten namelijk geen holle ruimtes en zijn zwaarder. Wanneer een volschuimen matras aan vervanging toe is, kun je dit merken aan de kuil die erin ontstaat.

Topdek matras

Een topper is een dun matras die boven op een gewone matras komt te liggen. De constructie van een topper is gelijk aan een volschuimen matras, alleen is de dikte van het schuim minder. De meeste topdekmatrassen hebben een kern van 3 tot 6 cm schuim. Een topdek matras kan gemaakt zijn van eenvoudig polyether, latex luchtig koudschuim of een zachte traagschuim.

invloeden van een matras op nachtrust en gezondheid

Houd rekening met allergieën  

Als jij net al mij last hebt van een huisstofmijt allergie, kan dit de nachtrust ook zeker verstoren. De opkomende jeukende ogen en niezen zijn veel voorkomende symptomen van huisstofmijt. Een hypoallergeen matras kan een goede optie zijn. Deze matrassen voorkommen de groei van huisstofmijten en zijn veilig.

Tegenwoordig zijn er ook speciale matras en kussen beschermers die speciaal voor mensen met allergieën ontwikkeld zijn, hier zit in de binnenkant een speciale laag. Ook hierbij is het belangrijk om regelmatig alles goed te ventileren en/of te luchten en was alles op 60 graden zodat de huisstofmijt geen kans heeft te groeien.

Zorg voor een goede kamer temperatuur

Als een matras te warm of te koud is en niet goed ventileert, heeft zeker invloed op je nachtrust. De invloeden van een matras en de temperatuur vallen zeker samen. Ventileer daarom je kamer regelmatig of zet je raam een stuk open. De kachel in de winter aan is heerlijk, maar zet hem niet te hoog. Vocht zorgt voor schimmel en is slecht voor je gezondheid. Als je het bed gaat verschonen, laat dan ook regelmatig de matrassen recht op om te ventileren, dit geldt ook voor je dekbed en kussens. Met mooi weer zou ik deze buiten hangen zodat alles weer fris is om de nacht in te gaan.


Was jij al bekend met de invloeden van een matras?
liefs gea van glamview

Dit artikel betreft een samenwerking
Advertenties

10 Replies to “De invloeden van een matras op je nachtrust en gezondheid”

  1. ondanks onze duren boxspring met topper slaap ik al 15 jaar niet maar dat komt door medische dingen. maar een goed bed om op te rusten is een must!

  2. We slapen altijd met het raam open, anders kan ik echt niet slapen. En het moet ook goed donker zijn.

  3. Wij slapen op een boxspring, dit op advies van de fysio vanwege mijn rug.
    Ook kan ik niet op elk kussen slapen, vanwege de whiplash in mijn nek ( door een ongeluk met de trein gekregen, waar ik in de trein zelf zat).

    Raam moet open vanwege mijn claustrofobie evenals de deur.. en ik moet licht in de kamer kunnen zien, danwel in de slaapkamer als een lampje op de overloop..

    Ik kan opzich prima slapen als we op vakantie zijn of in een hotel, maar dan moeten de bedden wel boxspring zijn.

  4. Je goed verdiepen in een matras is erg belangrijk. Ik vind dit dus een super interessant artikel. Voor mij is de temperatuur in de slaapkamer ook heel erg belangrijk want het moet echt niet te warm zijn.

  5. Ik wil ook nog steeds een nieuwe topper, want ik krijg echt steeds meer pijn m'n rug in bed. Oh en je hebt er een nieuwe volger bij 🙂

  6. Bedankt voor het delen van de verschillende matrassen die er zijn. Ik heb in het verleden een binnenvering matras gehad, maar ik zou graag een ander matras uit willen proberen in de toekomst. Binnenkort gaan we wat bedden uittesten en ons laten adviseren over de mogelijkheden. Hopelijk slaap ik een stuk beter in mijn volgende bed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *