Hallo lieve lezer! Wist je dat 1 op de drie Nederlanders overlast van buren ondervindt? Dit gebeurd niet alleen in grote steden, maar ook in kleinere plaatsen. Het gaat dan vooral om overlast tussen buren, wat voor irritatie kan zorgen. Als iemand aan het verbouwen is of aan het verhuizen, is het normaal dat er eens geluidsoverlast kan plaats vinden. Dit geldt tevens voor een feestje, maar daar kan zeker hinder onder vonden worden door harde muziek of geschreeuw van mensen. Wat als het geluidsoverlast jou teveel wordt? Ik geef jou een aantal voorbeelden wat je kunt doen in z’n situatie. Lees je mee?

Overlast van buren, wanneer is het geluidoverlast?

Als aller eerste is het belangrijk om met elkaar rekening te houden. Het kan voorkomen dat er eens geluidsoverlast is, maar dat komt bij iedereen wel eens voor. Als het een standaard gewoonte wordt is het een ander verhaal. Het meest voorkomende overlast tussen buren is geluidsoverlast, hierbij is het geluid hoger dan 65 decibel. Het geluid onder de 65 decibel is te vergelijken met pratende mensen of achtergrondmuziek. Het mag dan ook pas geluidsoverlast worden genoemd, als het geluid hard staat, vervelend wordt en als het decibel boven de 65 is.

Eigen ervaring met geluidsoverlast

Wij wonen in een appartement, waar buren dicht aan elkaar grenzen. Dat betekend dat je sneller geluiden hoort van iemand, dan wanneer je in een vrij staande woning woont. Bekende geluiden zijn, het geluid van een tv, een blaffende hond als de deurbel gaat, muziek of kinderen die aan het spelen zijn. Dit zijn geluiden die bij het dagelijkse leven horen en in een appartement snel voorkomen. Voor dat onze zoon geboren werd, hadden wij regelmatig overlast van harde muziek van de buren.

Dit werd vooral vervelend toen het midden in de nacht continu door ging, soms zelfs elke dag opnieuw. Gelukkig werd het na de geboorte van onze zoon minder en hebben wij er geen hinder meer van. De muziek wordt niet meer gedraaid diep in de nacht, maar in de avond en op een normale toon hoogte.

Omgaan met overlast buren

Hoe ga je om met overlast?

Als aller eerste is het belangrijk om met je buren in gesprek te gaan. Dit zorgt er voor dat de communicatie soepel blijft en er samen een oplossing kan worden bedacht. Laat om een rustige manier weten dat je overlast hebt van hen. Het is tevens handig om op te schrijven op welke dagen en tijdstippen de overlast plaats vindt. Zo heb je concrete punten waarop je iemand an wijzen. Blijft de overlast van buren bestaan? Dan kun je eventueel de politie bellen om te vragen of ze langs kunnen gaan. Natuurlijk kun je ook aankloppen bij de verhuurder, de woningbouw of de VVE van het pand. Deze kunnen vaak ook veel voor je betekenen.

Geluidsmeeting laten uitvoeren

Als het gaat om overlast muziek. Dan kan er hulp inschakelt worden om op een professionele manier een geluidsmeting te laten doen. Met deze meting wordt er getest of de overlast op een wettelijke manier de normen overschrijdt. Daarnaast wordt er inzicht gegeven over eventuele risico’s voor de gezondheid en wordt er samen gekeken naar een oplossing.

Overlast van buren tips

Hulp van een mediator

Het is mogelijk om een onafhankelijke bemiddelaar in te schakelen bij overlast van buren, dit heet ook wel een mediator. Een mediator is een specialist in het begeleiden van onderhandelingen, en gaat samen met jou en de andere partij opzoek naar een oplossing. Het is belangrijk dat beide partijen vertrouwen hebben in deze persoon. Een mediator is minder ingrijpend dan een rechter, dit scheelt tevens ook geld en tijd.

  • Leveren al deze manieren niet het juiste resultaat? Dan mag je naar de rechter stappen. Vraag wel eerst advies aan een goede jurist. 


Heb jij ervaring met overlast van buren?

 

 

Dit artikel betreft een samenwerking.
Afbeeldingen zijn afkomstig van Pexels.

8 Replies to “Hoe ga je om met de overlast van buren? 5 handige tips!”

  1. ik moet zeggen dat ik/we weinig last hebben van burenoverlast. Maar zal ook aan de ligging van ons huis liggen.

  2. Gelukkig valt de overlast bij mij erg mee toen ik een appartement woonde, maar kan me goed voorstellen dat het heel vervelend kan zijn. Ik probeer er zelf altijd wel op te letten. Het is ook een beetje geven en nemen.

  3. Bij dit soort dingen moet ik gelijk aan de rijdende rechter denken. Geluidsoverlast is vaak een reden van burenruzies. Hier gelukkig geen enkele ervaring mee.

  4. Fijn artikel om te lezen. Helaas heb ik er zelf ook ervaring mee. Zelfs een mediator kan helaas niet helpen als de buren niet willen meewerken.

    1. Bedankt! Leuk om te lezen. Ja dat is echt een nadeel als buren niet mee willen werken. Vaker gaat het dan naar nog erger, soms zelfs een rechtzaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *