Vitamines zijn een belangrijk onderdeel van je voeding en zijn tevens goed voor je huid. Om meer te weten te komen over de effect van vitamines op je huid, heb ik hieronder een overzicht gemaakt van vitamine A, B, C en E. In welke voedingsmiddelen je de vitamine terug vind en tevens waarom je het beste ze kunt smeren. Lees je mee?


De effecten van vitamines op je huid

De effecten van vitamines op je huid

Vitamine A

Met vitamine A houd jij je huid stevig, helpt het lijntjes te verminderen en geeft het je huid een jongere uitstraling. Het vertraagt de vorm van nieuwe rimpels. De eigenschappen zijn te danken het aan feit dat vitamine A een antioxidant is. Het beschermt je huid tegen vrije radicalen en kan op deze manier vroegtijdige huidveroudering tegen gaan. Antioxidanten helpen bij het produceren van een gladde en stralende huid. Vitamine A is tevens effectief bij het behandelen van acne, puistjes en bij eczeem. Je vindt vitamine A voornamelijk in dierlijke producten zoals vlees, zuivel, vis en ei. In wortel boerenkool, spinazie en andijvie.

Vitamine B

Vitamine B kent meerdere varianten en werkt goed tegen het ouder worden van de huid. De vitamine B3 en B5 zorgen in het bijzonder ervoor dat je huidcellen sterker worden. Ze helpen bij het verminderen van rimpels en je huid te beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Ze stimuleren de celvernieuwing en helpen je huid zijn vochtbalans op peil te houden. Het is een goede vitamine als je last hebt van een droge of geïrriteerde huid.  In voeding vind je vitamine B vooral terug in rijst, peulvruchten, tarweproducten, broccoli en tomaat.

de effecten van vitamines op je huid. vitamine C

Vitamine C

Het is essentieel om vitamine C te nemen voor het aanmaken van collageen. Een stevige en een jong-uitziende huid heb je voor een groot deel te danken aan collageen. Collageen is een belangrijk eiwit in het bindweefsel wat er voor zorgt dat de huid haar elasticiteit en volume behoudt. De vitamine c helpt daarom goed bij het verstevigen van je huid, maar vermindert daarnaast ook pigmentvlekken en helpt tegen Rosacea. Het is een stevige antioxidant en beperkt schade van UV-stralen. Vitamine C werkt het beste in combinatie met andere antioxidanten zoals vitamine A en E. Met het eten van citrusvruchten, kiwi’s en bessen. Koolsoorten, tomaat, broccoli en (zoete) aardappelen krijg je vitamine C binnen.

Vitamine E

Als antioxidant helpt het tegen huidveroudering en-beschadiging. Ook versterkt vitamine E de huidbarrière, waardoor de huid makkelijker vocht vasthoudt. Op deze manier blijft het goed gehydrateerd en voorkom je een droge huid. Heb je een onregelmatige huid? Dan kan vitamine E de huid herstellen en pakt het donkere vlekken aan op de huid. Het verminderd littekens zoals acne en beschermd tegen schadelijke UV-stralen. Vitamine E vind je in groene groenten, noten en zaden, blauwe bessen, mango, vis en schaaldieren, avocado en plantaardige oliën (hennepzaadolie).

liefs gea van glamview

 

Afbeeldingen afkomstig van Unsplash

Advertenties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *