13 december 2019

5x Zo kom je de feestdagen gezond door

5x Zo kom je de feestdagen gezond door

De feestdagen komen er aan! Dat betekend samen eten met je gezin, familie of vrienden. Opzoek naar heerlijke gerechten en snacks voor op tafel. Ondanks dat eten bij de feestdagen vaak centraal staat, is het fijn dat de hoeveelheid kilo's er niet aan vliegen tijdens deze dagen. Ik geef jou 5 tips om de kerstdagen gezond te doorstaan.

Begin de dag met een goed ontbijt

Een goed ontbijt zorgt voor een goed begin van de dag. Een voedzaam en gezond ontbijt verkleint de kans om overdag te gaan snacken. Kies voor een ontbijt die goed vult, maar neem niet direct te veel. Een heerlijk havermout ontbijt of yoghurt met muesli, walnoten en fruit is een goede optie. Neem anders volkorenbrood met 30+ kaas of kipfilet. 

Maak je eigen gerecht en snacks

De winkels liggen tijdens de feestdagen vol met heerlijke kant en klare gerechten en snacks. Wees er altijd van bewust dat kant en klare verpakkingen niet zo gezond zijn. Ze zitten bovendien vol met verzadigde vetten, bevatten veel calorie├źn en zout. Neem tijdens de feestdagen het initiatief om zelf een gezond gerecht of snacks te maken voor op tafel.

Wijn drinken? of toch niet.

Tijdens de feestdagen zullen er veel alcoholische drankjes worden geschonken. Neem na elke glas wijn of bier, twee glazen water. Als jij juist op de goede weg wilt blijven kun je beter kiezen voor water of thee. Neem jij een glas wijn? Kies dan voor een rode wijn, inplaats van een witte wijn. Rode wijn schijnt goed te zijn voor hart en bloedvaten. Dat betekend niet dat de hele fles direct op moet. Houd het bij twee glazen, aangezien het cholesterol wel omhoog gaat. 

Blijf bewegen!

Het is belangrijk om goed in beweging te blijven. Een dagelijkse beweging van 30 minuten wordt aangeraden. Wandelen, fietsen of sporten in de sportschool, alle beweging is goed! Tijdens de feestdagen kun je er voor kiezen om na het eten met het gezin, familie of met vrienden te gaan wandelen. Wij doen dit jaarlijks na het eten en het voldoet ons altijd goed. 

Zorg voor voldoende ontspanning

Door de drukte van de feestdagen komt er voor op je af. Een kerstdiner organiseren kan zorgen voor stress en veel drukte. Kies er voor om een boodschappenlijst te maken voor de boodschappen en recepten op te zoeken die jij wilt maken. Zo blijft er voldoende overzicht voor het organiseren en voor de dag zelf. Om een gezonde eetgewoonte aan te houden, is het belangrijk om het direct weer op te pakken. Dit kan natuurlijk na de feestdagen, maar tijdens de feestdagen kun je bewust zijn van wat je eet. Voldoende beweging, een heerlijk bad en een goede nachtrust zal je goed doen om de drukte te doorstaan. 


Heb jij een tip om de feestdagen gezond te doorstaan?

Liefs Gea

Foto afkomstig van Pexels

16 opmerkingen

 1. Ik ben ook erg van het gezond eten en zorg dat ik naast lekker en veel eten me ook aan mijn groente en beweging hou. Ook haal ik niet te veel in huis, dan is het na de kerst ook gewoon op.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Kijk, dat voorkomt snaaien na kerst. Dat is ook een goeie inderdaad.

   Verwijderen
 2. Vaak doen wij kerst ontbijt zodat je niet de hele dag door loopt te snoepe. Alleen dat bewegen dat is nog een dingetje. Maar ligt ook aan het weer.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Feestdagen, zowat het enige moment dat gezond zijn niet bovenaan het lijstje staat, vrees ik. Druk, geen tijd en stress dragen allemaal bij, bij de ongezonde weken. Misschien dit jaar toch wat dingetjes veranderen zodat we gezond het nieuwe jaar starten.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ga mijn best doen om regelmatig te gaan wandelen. Hopelijk werkt het weer een beetje mee! Fijne feestdagen alvast!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De tijd van je volstoppen met kerst is toch wel zo'n beetje voorbij? Zijn zoveel lekkere gezonde recepten beschikbaar.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik denk dat veel er inderdaad meer opletten wat ze eten dan vroeger.

   Verwijderen
 6. Ik eet met de feestdagen nooit heel veel meer dan normaal. Gelukkig hebben we niet van die overdreven feestmalen, want dan zou ik dat wel doen, haha.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Kerst is lekker uitgebreid tafelen met familie. Ik zondig gewoon een dagje. Blijven er nog genoeg gezonde dagen over.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Fijne tips geef je! Een aantal doe ik al, zoals dingen zelf maken i.p.v. kant & klaar. Ook drink ik geen alcohol.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een goede tips zijn dat. Vooral blijf bewegen is echt belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Belangrijk inderdaad dat je goed blijft ontbijten en niet te veel gaat snaaien. Ik drink zelf geen alcohol maar een frisdrankje ... Dat is ook absoluut niet gezond, wie weet toch maar een watertje.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Een goed ontbijtje vind ik altijd wel erg belangrijk. Goeie tips!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Deze tips had ik wel kunnen gebruiken afgelopen kerst, haha! Toen wel netjes rode wijn gedronken hoor ;)

  BeantwoordenVerwijderen