Hallo lieve lezer! De koelkast wordt gebruikt om voedsel en dranken kortstondig te bewaren. Het is in feite een soort van conserveren. Dit was vroeger een stuk minder eenvoudig. Door de wecken, drogen, verhitten of zouten van voedsel werd voeding bewaard bij voorkeur in een kelder als die beschikbaar was. Pas halverwege de twintigste eeuw kwamen de eerste koelkasten. Hieronder lees je meer over de voedsel bewaaradvies. lees je mee?

Voedsel bewaaradvies

Veel voedsel wat geconserveerd is kan buiten de koelkast bewaard worden. Het gaat met name om vers voedsel wat een beperkte houdbaarheidsdatum heeft. Op het etiket worden de termen ‘tenminste houdbaar tot’ en ‘te gebruiken tot’ gehanteerd. Er is een verschil tussen deze houdbaarheidsdatums. Bij ‘ten minste houdbaar tot’ is het product na de datum nog te gebruiken, wat niet geldt bij het advies ‘te gebruiken tot’.

Koel of gekoeld bewaren

Naast het bewaaradvies wordt ook de term ‘koel bewaren’ of ‘gekoeld bewaren vermeld. Koel bewaren verondersteld een bewaartemperatuur van 15 graden en kan dus buiten de koelkast. Het gekoeld advies vereist een temperatuur van minimaal 4 graden. Dit geldt met name voor rauw vlees, vis, vleeswaren, gesneden groente en eieren. Veel producten die ongeopend buiten de koelkast kunnen worden bewaard moeten na opening weer in de koelkast.

voeding bewaaradvies in koelkast
Temperatuur koelkast

Er zijn verschillende koelkasten waarbij de temperatuur aangegeven wordt met een ster. Heeft de koelkast drie of meer sterren dan wordt de koeling gedaan via de achterwand. De meest koude plek is dan achter en onder in de koelkast. Bij minder sterren wordt de koeling vanuit de bovenkant gedaan. Bij deze koelkasten geldt hoe hoger hoe koeler. Veel koelkasten zijn voorzien van een vriesvak. Het vak is bedoeld om bevroren producten kortstondig te bewaren.

Koeltechniek

Een professionele koelkast gebruikt in de horeca, kan verschillende koeltechnieken hebben. De koeling kan statisch, geventileerd of geforceerd zijn waarbij de laatstgenoemde methode et een ventilator en extremere verdamper werkt. Koude lucht wordt dan in de koelkast geblazen. Er worden verschillende koelsystemen gebruikt zoals wijn koelkasten en displays.

Voor de horeca gelden strikte eisen voor het bewaren van voedsel. De horeca dient te werken volgens hygiënecode. Deze code volgt de normen van de HACCP-werkwijze. Het geeft de regels weer om zorg te dragen voor voedselveiligheid.

liefs gea van glamview


Dit artikel betreft een samenwerking
Lees ook: Hoe kom ik in een gezondritme? Deze tips helpen jou!

Advertenties

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Glamview

Hallo! Mijn naam is Gea. Ik ben 31 jaar oud en woon in het noorden van Nederland, samen met mijn man en lieve zoon van 3 jaar oud. Ik schrijf wekelijks over fashion, beauty en lifestyle op mijn blog www.glamview.nl. Met een 'vegan' tintje er aan vast. Ik ben dol op sushi, make-up en kleding en ga graag op reis naar het buitenland.