Hallo lieve lezer! Het gaat tegenwoordig veel rond, het suikervrij eten. Er zitten namelijk veel geraffineerde suikers in verschillende bewerkte producten. Aan bewerkte producten kun je denken aan snoep en koek. Onthoud wel dat een mens wel suiker nodig heeft om te kunnen functioneren. Kies daarom het liefst voor natuurlijke suikers, inplaats van de geraffineerde suiker. Hieronder leg ik jou de voordelen van suikervrij eten uit. Lees je mee?

Je krijgt meer energie 

Suiker vrij eten is zeker een goed motief om meer energie te krijgen. Onthoud zoals ik eerder vertelde wel, dat suikers belangrijk zijn om jou lichaam in balans te houden en goed te blijven functioneren. Bij het eten van geraffineerde suikers zal jou lichaam in het begin een suiker boost geven, maar na een tijdje zal dit over gaan tot een dip.

Deze dip zit hem in jouw bloedsuikerspiegel. Hier door zal er minder energie zijn, en zal vermoeid de overhand nemen. Een goede balans vinden in jou voedingspatroon is daarom belangrijk. Bij het starten van een suikervrije voedingspatroon, zal jij in het begin merken dat er afkick verschijnselen zullen ontstaan. Door de bloedsuikerspiegel in balans te houden, zal jij over de gehele dag meer energie hebben.

Je gaat er van afvallen

Klinkt vanzelf spreekend, maar jij kunt afvallen met suikervrij eten. Voor veel mensen zal dit een enorme motivatie zijn om te starten. Door de geraffineerde suikers te vervangen door natuurlijke suikers zal het een positief effect hebben op jou lichaam. Natuurlijk is het belangrijk dat het op een langzame tempo gaat, zo dat er geen Jojo effect ontstaat. Eet gezond en gevarieerd en jou doel zal behaald worden op jou tempo.

Voordelen van suikervrij eten zijn: Fit en vrolijk

Een voordeel van suikervrij eten is dat jij je fitter gaat voelen, en bovendien vrolijk. De reden dat jij je fitter voelt komt doordat je meer energie krijgt. Het wordt makkelijker om leuke activiteiten te ondernemen, sporten gaat makkelijker en jou nacht rust wordt beter. Het effect van vrolijker worden komt door het stofje endorfine. Deze stof wordt aangemaakt in het lichaam tijdens het sporten.

 suikervrij eten en zijn voordelen
Geen eetbuien meer!

Suiker veroorzaakt eetbuien. In het lichaam ontstaat de gewenning en behoefte naar suiker door dat het steeds wordt gegeten. Bij suiker vrij eten zal dit daarom veel minder zijn. De reden dat jouw suiker behoefte afneemt is dat het bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Een dip zal daarom niet snel aanwezig zijn.

Gezonder eten en dat beloond!

Door dat jij bewuster wordt van de producten die jij eet, zal jou voedingspatroon er ook beter uit zien. Tijdens het doen van boodschappen zal jij er meer op gaan letten wat er wordt gekocht. De keuze om voor onderweg een gezondere snack mee te nemen is ook meer motiverend op een moment als jij je fitter voelt. In gezonde voeding zit bovendien meer vitaminen en mineralen.

Deze zijn minder snel terug te vinden in producten met geraffineerde suiker. Een fitter gevoel zal hier door sneller aanwezig zijn, en een uitdaging op gezond te blijven uit is zeker aanwezig. De juiste motivatie is zeker belangrijk. Onthoud wel dat je de natuurlijke suikers wel blijft gebruiken, deze vind je o.a in fruit.

Heb jij ervaring met suikervrij eten?

Advertenties

27 Replies to “Dit zijn de 5 voordelen van suikervrij eten”

 1. wat een super fijn artikel is dit. ik ben suiker verslaafd.. denk ik.. nee ik weet het wel zeker. ik ga afkicken want ik leef ongezond op dit moment!

 2. Ik vind het zo lastig om minder suiker toe te voegen etc! Wel probeer ik dat nu bij de koffie te doen, maar of dat gaat lukken, haha…

  1. Als je eenmaal koffie of thee drinkt zonder suiker, en na een tijd weer probeert te drinken met. Ga je dit echt vies vinden. Probeer maar eens uit haha.

 3. Leuk dat je hier aandacht aan besteed! Ik eet zelf alleen in het weekend of heel af en toe doordeweeks snoep en eet voor de rest erg gezond. Ik let niet per definitie op toegevoegde suikers, maar weet uit mijn hoofd ongeveer wel waar suikers inzitten.

  1. Redbull is inderdaad echt een suikerbom. Als je eenmaal de slag te pakken hebt, zal het zeker makkelijker gaan om het vol te houden.

 4. Wat leuk dat je hier aandacht aan besteedt. Ik ben eigenlijk ook wel heel benieuwd hoe het met jou (geraffineerde) suikervrije leven gaat, misschien leuk om daar iets over te delen?

  1. Bedankt Anne! Wat een leuk idee, ik zal hem op schrijven. Wie weet staat hij binnenkort op Glamview ^^

 5. Ik mis het het eerlijk gezegd tegenwoordig niet eens meer, suiker. Zeker als ik zelf kook of bak, dan doe ik er geen suiker in. Al moet ik eerlijk toegeven: niet elk taartje of cakeje is lekker zonder suiker, haha

  1. Klopt! Gelukkig kun je voor eigen baksels wel banaan, dadels etc gebruiken om het wat zoeter te maken. 🙂

 6. Ik eet eigenlijk sowieso al weinig snoep en taart en zoetigheid! Koffie drink ik zwart en thee zonder suiker en bijna nooit frisdrank. Dus op zich valt het wel mee met mijn suikergebruik, haha! Af en toe wel een lekker stuk chocolade maar dat moet kunnen vind ik!

  1. Natuurlijk ^^ Anders is het soms ook niet vol te houden vind ik zelf. Een klein stuk pure chocolade 85% cacao neem ik heel soms ook.

 7. Wat een leuk artikel. Ik probeer zelf ook op mijn suiker inname te letten. Ik heb het idee dat ik minder 'bloated' ben als ik weinig suiker eet dus ik vind het zelf erg prettig! 🙂

 8. Ik eet inmiddels al zo'n 5,5 jaar suikervrij. Dit komt omdat ik toen ineens iets met mijn maag kreeg waardoor ik veel vette en vol met suiker gestopt eten niet meer kan verdragen. Ik weet inmiddels niet beter en heb er geen moeite meer mee. Merk inderdaad echt dat ik zo'n suikerdip niet meer heb en geen eetbuien heb. Heeft zo'n maagprobleem tóch nog een positieve kant haha.

  1. Wat ben jij goed bezig! Als er inderdaad iets voorvalt waar door het niet meer kan is het misschien wel een makkelijke draad om aan vast te houden. Ga zo vooral door 🙂 Je bent zeker een voorbeeld voor velen haha.

 9. ik heb echt diep respect voor mensen die suikervrij kunnen eten en drinken! ik ben er echt verslaafd aan! ontzettend slecht en ik ben er wel druk mee bezig om te minderen. Het heeft heel erg veel gezondheid voordelen als je geen tot weinig suiker tot je neemt

  1. Ja klopt er zijn veel mensen die zich er mee bezig houden op het moment. Het is een gewenning, als het even niet meer wordt gegeten of gedronken wen je er vanzelf aan.

 10. Wat klinkt dat goed! Ik probeer ook zoveel mogelijk suikervrij te eten, maar echt helemaal dat is me nog niet gelukt.
  Ik vind dat je echt over leuke onderwerpen schrijft op je blog! lekker gevarieerd ook 🙂
  Liefs, Florentine

  1. Bedankt Florentine! Fijn om te horen dat je de onderwerpen op mijn blog leuk vind om te lezen 🙂 Dat doet altijd goed voor een blogger ^^

 11. In de afgelopen jaren ben ik minder toegevoegde (producten met) suikers gaan eten. Dit heeft me veel, letterlijk, energie gekost. Maar, het was nodig. Ik had veel last van kleine kwaaltjes: snel moe, hangerig, eczeem, onrustige huid, vaak hoofdpijn, etc. Ik zit veel lekkerder in mijn vel! Al kan het nog altijd beter hoor. 's Avonds vind ik het namelijk heel moeilijk om geen koekjes bij de thee te pakken. Té lekker! Een heerlijke vervanger heb ik nog niet gevonden. Succes ermee, meid!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *