Hallo lieve lezers! Wist je dat ventileren ontzettend belangrijk is? Niet alleen voor je gezondheid, ook om je huis te voorzien van frisse lucht, het afvoeren van schadelijke stoffen, condens en schimmels. Er zijn verschillende manieren van ventileren die handig zijn voor in huis. Ik vertel je welke dat zijn en wat de redenen zijn om je huis 24 uur goed te blijven ventileren. Lees je mee?

Ventileren voor je gezondheid

Het is belangrijk om je huis goed te ventileren om verschillende redenen. Een van die redenen is de gezondheid van je jezelf, je gezin en mede mensen die bij jou op bezoek komen. Het risico op allergieën, irritatie van de slijmvliezen, luchtwegenproblemen, vermoeidheid, hoofdpijn en concentratieproblemen zijn hier een voorbeeld van. Zo is huisstofmijt een veel voorkomende allergie. Bij een slechte ventilatie kunnen deze beestjes zich beter nestellen. Je kunt ze niet zien, maar alles wat van stof is, net als het beddengoed en matras. Zorg daarom alle tijden voor een schone lucht toevoer. De makkelijkste die is te bedenken is de natuurlijke ventilatie. Hierbij zet je ramen en deuren tegen elkaar open zodat er schone lucht naar binnen kan en luchtvervuiling naar buiten.

De schadelijke stoffen van buitenaf en schimmels

Vergis je niet, in huis kunnen zich ook schadelijke stoffen in de lucht bevinden. Denk aan luchtvervuiling van de uitstoot van uitlaatgassen van auto’s en fabrieken. Schimmels op de muren, plafons, op de houten kozijnen, meubels of zelfs op textiel. Dit komt door het niet goed ventileren in combinatie met vochtige lucht en condens. Dit ontstaat ook door dat de was binnen wordt gezet, de vocht trekt zich dan in de lucht. Het is daarom beter om de was buiten op te hangen, ook in de periodes als het kouder is.

huis goed ventileren

Frisse lucht is belangrijk in alle ruimtes

Door de ramen en deuren op te zetten kun je ventileren op een natuurlijke manier. In huis kun je de lucht ook ventileren met verschillende ventilatiesystemen. Bij een enkel ventilatie systeem wordt de lucht aangezogen door ventilatoren en daarna door de hele woning gepompt. Dit gebeurt door middel van aanvoeropeningen in verschillende ruimtes zoals, de slaapkamer, woonkamper en kantoor. Hierbij wordt de vuile lucht langs de afvoerbuizen naar buiten gezogen.

Vochtige ruimtes moeten extra worden geventileerd! 

In een ruimte waar veel vocht en condens ontstaat, kun je het beste een raam open zetten als deze in de ruimte aanwezig is. In bepaalde ramen zitten raamroosters, zet deze altijd open zodat de frisse lucht via het rooster naar binnen kan. Je voorkomt door middel van deze simpele manieren al veel schimmelvorming of condens. Voor in de badkamer is een stille badkamerventilator ideaal!

Deze kan tevens ook in de toilet worden geplaatst. De badkamerventilator wordt tegen het plafond of muur gemonteerd, deze is simpel te installeren en te verwijderen als dit nodig is. Er zijn veel functies beschikbaar met een nalooptimer, vochtsensor, trekkoord en zelfs met een bewegingsmelder.

Een volledig mechanisch afvoer van verse buitenlucht en de afvoer van gebruikte lucht binnen kunnen gemakkelijk naar buiten door ventielen die zich op het dak of in de muur bevinden.

Wist jij dat ventileren belangrijk is voor je gezondheid?

liefs gea van glamview

Advertenties

9 Replies to “Het huis ventileren: 3 redenen waarom je dit moet doen!”

  1. ik ben astma patient dus ventileren is hier heel belangrijk en er staat hier ook altijd 24/7 ramen en deuren open

  2. Ik heb zelf een allergie voor stof en huisstofmijt, en mede daardoor ventileer ik al 24/7. Voel mij ook heel erg opgesloten als alles pot dicht zit!

  3. Ja, heel belangrijk! Wij ventileren altijd en hebben dan ook altijd een raam openstaan, ook in de winter

  4. Ik ben helemaal overtuigd van het belang van frisse lucht, en ventileren! Ik heb eigenlijk permanent ergens een paar ramen openstaan.

  5. Hier staan standaard de ramen open, sowieso boven, om goed door te luchten.
    Beneden staat alles in de zomer open overdag en in de avond, wanneer we gaan slapen veilig op een kier 😉 zodat het wel luchten kan maar niemand naar binnenkomt.

  6. Ja super belangrijk. Wij hebben een huurwoning waarbij de ramen aan 1 kant niet openkunnen want ' de sleutel is kwijt' volgens de huisbaas. Daardoor kan de woonkamer niet goed geventileerd. Echt vervelend.

  7. Dat wist ik inderdaad. Als ik soms een dagje weg ben, zet ik savonds alles open om even door te laten tochten

  8. Ja, ik wist dat ventileren heel belangrijk is voor onze gezondheid. De huizen van tegenwoordig zijn zo gemaakt dat er geen energie verloren gaat, dat er van natuurlijke ventilatie, zoals in oude gebouwen, sprake is. Daarom des te belangrijker om altijd zoveel mogelijk alle ruimtes in huis te ventileren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *