Ken jij de voordelen van herbruikbare luiers al? Naast de wegwerp luier, bestaan er ook wasbare, herbruikbare luiers. Tegenwoordig worden ze nog steeds veel gebruikt en is het niet alleen iets van vroeger. Het is populair, daarnaast milieuvriendelijk, goedkoop en ze hebben boordevol voordelen. Als gezin waar je bij je eerste kind een keuze moet maken voor welke je nou moet kiezen is dit artikel zo wie zo handig! Naast dat ze er prachtig uit zien, met mooie kleuren en printen zal ik jou een aantal voordelen vertellen die jou aan het denken zetten.

Je bespaard veel geld

Een groot voordeel van het gebruiken van herbruikbare luiers, is dat ze op lange termijn veel goedkoper zijn dan wegwerpluiers. Ook als je naar de was kosten kijkt en de duurdere merken zou aanschaffen. Voor een gezin met een klein budget daarom juist een goede uitkomst om voor wasbare luiers te kiezen. Voor een groot gezin met veel kinderen zou het alleen maar meer besparen. Er gaan wel een aantal luiers per dag door als je wegwerpluiers gebruikt. De aanschaf van wasbare luiers is  een eenmalige investering. Het kan zelfs per kind gemiddeld €480 euro besparen! En dat is natuurlijk best wat geld.

De voordelen van herbruikbare luiers

Goed voor de billetjes

Voor de billetjes van de baby zijn er ook een aantal voordelen. Kinderen die herbruikbare luiers gebruiken hebben minder vaak last van luieruitslag. Bij wegwerpluiers komt dit meer voor omdat ze bestaan voor 15% tot 30% uit plastic bestaan en gebruik maken van superabsorber. Dit zijn korrels die veranderen in gel wanneer er vocht bij komt. Hier door kan de huid eerder uitdrogen en is het gevoeliger voor irritatie of infecties. Daarnaast bevat een wegwerpluier ook chemische stoffen. Herbruikbare luiers zijn daarentegen gemaakt van bamboe, katoen of microvezel. Deze materialen kunnen de vocht goed opnemen, maar gaan uiteindelijk wel nat aanvoelen. Dit zou over het algemeen geen effect moeten hebben op de billetjes van je baby. Omdat herbruikbare luiers geen vocht aan de huid onttrekken blijft de huid juist in balans.

Verschillende soorten, printen en kleuren

Er zijn verschillende soorten luiersystemen verkrijgbaar. Er wordt onderscheid gemaakt tussen tweedelige systemen, dit zijn een basisluier en een overbroekje of een alles in een systeem. Daarnaast hoeft een herbruikbare luier totaal niet saai te zijn! De wasbare luiers zijn in verschillende prints, patronen of kleuren te verkrijgen. billenboetiek.nl heeft een aantal prachtige exemplaren, waaronder prachtige wasbare luiers met dieren, bloemen, luchtballonnen, standaard of vrolijke kleuren. Het assortiment bied veel keuze, er is altijd een exemplaar te vinden naar ieder zijn smaak. Ook voor advies of meer informatie over het gebruik van de wasbare luiers kun je er terecht.
De voordelen van herbruikbare luiers

Beter voor het Milieu 

Tegenwoordig willen wij meer doen aan een beter milieu. Zo kan dit ook de voornaamste reden zijn om over te gaan op herbruikbare luiers. Het zorgt per kind voor 1 ton aan afval als je wegwerp luiers gebruikt, bij herbruikbare luiers heb je nauwelijks afval. Het kan zijn dat een herbruikbare luier eens moet worden vervangen, bijvoorbeeld met slijtage.

Door te kiezen voor herbruikbare luiers is het met productie en wassen 1,5 tot 2,5 keer minder CO2 aan uit stoot dan wegwerpluiers. Voor een beter milieu kies je daarom beter voor herbruikbare luiers, aangezien er 7x minder land nodig is voor het produceren van de grondstoffen dan voor wegwerpluiers. Per kind worden er 6 bomen gerooid en 67 liter aan ruwe olie verwerkt tot plastic. Voor ons leefomgeving daarom ook een goed excuus om voor wasbare luiers te kiezen.

Eerder zindelijk

Door dat een baby met een wasbare luier eerder het gevoel heeft van natte billen, worden ze vaak eerder bewust van de plas of ontlasting momenten. Klinkt logisch, want het is natuurlijk niet een pretje om in een natte luier te zitten. Als ze bewust er van worden kun je er daarom voor kiezen om je kind zindelijk te laten maken. Het zou zelfs zo zijn dat je kind een half jaar eerder zindelijk zou zijn tegen over een kind met wegwerpluiers. Het kan een voordeel zijn van het gebruiken van herbruikbare luiers. Welke vader en/of moeder zou hier niet blij van worden?

Conclusie

Wat een voordelen hebben de herbruikbare luiers! Ik vind vooral de voordeel dat het beter is voor het milieu een goed punt om over te gaan op de wasbare luier, of als je niet een groot budget hebt om voor wegwerpluiers te kiezen. In mijn directe omgeving merk ik dat veel mensen de keuze leggen op herbruikbare luiers, tegenwoordig is het reuze populair. Nu wil ik natuurlijk niet zeggen dat wegwerpluiers niet goed zijn, maar het geeft je wel een goed inzicht voor de keuze die er gemaakt kan worden voor je kind en het milieu.

 

Wist jij dat er zoveel fijne voordelen zaten aan herbruikbare luiers?
liefs gea van glamview

 

Dit artikel is een samenwerking.
Advertenties

9 Replies to “Wist jij deze 5 voordelen van herbruikbare luiers?”

  1. Dat eerder zindelijk worden was bij mijn kinderen totaal niet van toepassing. Maar ik geloof wel dat ze beter voor het milieu zijn en je hebt natuurlijk minder afval.

    1. Het kan inderdaad per kind ook verschillen natuurlijk. Ze zijn inderdaad wel veel beter voor het milieu.

    2. Ja, mijn kinderen werden er helaas totaal niet sneller zindelijk van. Dat vond ik echt jammer destijds.

  2. Heel handig dit artikel! Ik heb er toevallig een artikel opgezet (gister) ook wasbare zwemluiers. Vind het zo'n uitkomst!!

  3. Lijkt me wel het proberen waard! Er gaan inderdaad erg veel luiers doorheen de eerste maanden..

  4. Wat een goed artikel mijn zoon is inmiddels al 16 maar mocht ik een babytje hebben was ik na dit artikel zeker een herbruikbare luier gaan proberen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *