Hallo lieve lezer! Alternatieven voor koemelk, een lastige opgave, maar beter te doen dan je denkt. Er zijn veel alternatieven die jij kunt toepassen in je voedingspatroon, maar je moet er even de weg in vinden. Ik geef jou hieronder 7 alternatieven voor koemelk. Lees je gezellig mee?

alternatieven voor koemelk

Sojamelk

Een alternatief die ik dagelijks graag gebruik. Voor een vegetariër of veganist is het ook een prima uit komst, het bevat geen dierlijke bestanddelen. Het is gemaakt van sojabonen en is iets romig van smaak. Sojamelk is in gezoet en ongezoet verkrijgbaar. De ongezoete bevat geen suikers en heeft een bittere smaak. Deze variant gebruik ik voor mijn havermoutpap in de morgen, voor cakes, sausen en meelbeslag. Soja bevat van nature veel isoflanonen een plantaardige variant van het hormoon oestrogeen.

Amandelmelk 

Voor iemand met een notenallergie valt deze melk helaas al weg. Het is namelijk zoals de naam al zegt gemaakt van amandelen. Het is een plantaardige melk die vooral door veganisten wordt gebruikt. Het is een licht verteerbare melk en is hoog in eiwitten. Deze melk is zoal in gezoet als ongezoet verkrijgbaar en heeft een lichte noten smaak. Daarnaast kan iemand met een lactose intolerantie deze melk ook prima drinken.

Havermelk

Een melk die gemaakt is van haver, het bevat veel vezels en is goed voor de spijsvertering en darmen. Het heeft een aanwezige smaak en daarom niet meteen geschikt om zo te drinken. Het is een prima melk om mee te bakken, te he gebruiken in havermout of met muesli. Havermelk bevat gluten en is daarom niet geschikt voor een persoon met een gluten allergie! Een gluten allergie houdt in dat je 1 of meer eiwitten niet kan verdragen, ook niet te verwarren met een tarwe allergie. Dit is namelijk weer iets anders.

 

alternatieven voor koemelkKokosmelk

Deze melk is gemaakt door de witte vruchtvlees uit een kokosnoot, gemengd met water en samen te kneden. Deze melk is minder om zo te drinken, maar heerlijk voor gebruik in gerechten. Het geeft een romige en volle smaak. Het bevat veel vetten, waarvan ook verzadigd vetten. Voor het vet arm dieet die ik volg gebruik ik deze liever niet, toch vind ik het een goede aanrader!

Rijstmelk

Een licht verteerbare melk, bevat van nature weinig verzadigde vetten. Deze melk is lactose en cholesterol vrij. Een goed alternatief voor een persoon die lactose vrij moet eten en drinken en voor een gezond hart. Ook voor vegetariërs en veganisten een goede optie. Bevat niet veel calcium en proteïne als gewone melk.

Geitenmelk en schapenmelk

Deze melk bevat dierlijke bestanddelen. Voor mensen die koemelk niet kunnen verdragen, maar andere dierlijke melk wel? is dit een prima oplossing. Beide melksoorten zijn van nature witter dan koemelk. Ze zijn licht verteerbaar en daarom makkelijker af te breken in het lichaam. De smaken zijn daar in tegen heel anders dan de normale koemelk. Met een lactose intolerantie kan deze melk soorten een hinder geven!

Let op! Lactose en melk allergie/intolerantie is niet het zelfde. Zelf kan ik alle varianten gebruiken aangezien ik alleen op koemelk reageer. Houdt hier rekening mee voor jouw gezondheid, verdiep anders goed in de alternatieven of spreek met een deskundige. 


Gebruik jij wel alternatieven voor koemelk?
Liefs, Gea
 

Advertenties

8 Replies to “Ken jij deze alternatieven voor koemelk al?”

  1. Ik heb toevallig laatst nog geitenmelk gekocht maar poh dat was voor mij geen succes haha. Dan liever soja!

    1. Herkenbaar! Ik gebruik het liefst soja, dr smaak hiervan vind ik heerlijk. Moet wel toegeven dat ik eerst echt moest wennen hoor

  2. Ik ben zelf lactose-intollerant; ook heel vervelend. Ik gebruik altijd de lactosevrije melk van Campina, echt een uitkomst. 🙂

    1. Ja ook lastig lijkt mij! Gelukkig zijn er alternatieve producten te vinden. Ik gebruik zelf altijd alpro producten.

  3. Ik heb ze allemaal al geprobeerd maar ben toch het meest fan van de ongezoete amandelmelk. Heerlijk om bijvoorbeeld een havermoutje mee te maken of om te gebruiken bij het bakken van een lekkere cake.

  4. Dat moet vast even omschakelen zijn! Gelukkig zijn er genoeg alternatieven voor koemelk. Zelf vind ik amandelmelk en kokosmelk erg lekker 🙂 Liefs, Sija

    1. Ik moest zeker even omschakelen aangezien ik naast koemelk ook tarwe intolerant ben. Toch begin ik de draad goed op te maken en weet ongeveer waar ik op moet letten. ^^

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *