Wil je graag op je voeding letten, maar een barbecue lijkt niet te kunnen. Er zijn veel alternatieven te vinden die een gezonde(re) keuze zijn voor een gezellige, maar vooral een lekkere gezonde barbecue. Een grote tip die ik mee kan geven, is om zoveel mogelijk alles zelf te maken. Van marinades tot de heerlijkste salades en sausen. Ik geef in dit artikel een paar heerlijke gerechten voor op of bij de barbecue.

Gezonde barbecue met fruitwater

Tijdens de warme zomerse dagen is het heerlijk om fruitwater te drinken. Fruitwater is gemakkelijk te maken door je favoriete fruitsoorten aan een kan water toe te voegen. Er zijn veel fruitwater combinaties te bedenken. Zo vind ik citroen met munt een goede combinatie. Limoen, aardbei, blauwe bessen, alles kun je toevoegen en het is heerlijk fris tijdens warme zomerdagen. Ook voor kinderen is dit een goede manier om water te leren drinken.

Vis pakketjes met groente

Zalm, pangafilet of koolvis op de barbecue is altijd goed. Vette vis is gezond en bevat omega 3-vetzuren. Maak een vispakket met zilverfolie en smeer hier een dun laagje olijfolie op het zilverfolie. Voeg een vis naar keuze toe, groenten, kruiden en eventueel een scheutje citroen of limoensap. Met de groente bij de vis, krijg je ook vezels, gezonde koolhydraten en vitamines binnen. De vispakketjes worden als ware gestoomd in het zilverfolie. Check goed of de vis goed gaar is voor dat je het vispakketje van de barbecue haalt.

tips lekkere gezonde barbecue salade

Salades

Een heerlijke gezonde salade is een goede manier om veel groentes te eten. Elke soort sla kun je gebruiken voor het maken van een salade. Voeg olijven, augurken, gekookte ei, wortel, lente ui toe. Wil je andere toevoegingen, dat is prima, maar zorg voor gezonde toevoegingen waar gezonde voedingsstoffen in zitten. Eventueel kun je de salade aanvullen met geitenkaas, feta, quinoa of voor gezonde vetten walnoten. Gebruik olijfolie als dressing met een toevoeging van een klein beetje zout en peper.

Kip tandoori spiezen

Barbecuevlees kan bij een barbecue niet ontbreken. Kies voor gezondere vlees variant zoals, kip, kalkoen of rundvlees. Voor heerlijke kip tandoori spiezen marineer je de kip met magere yoghurt of soja yoghurt, met verse kruiden en specerijen.

Kipgehakt balletjes met groente spiezen

Maak van het  kipgehakt kleine gehaktballetjes, voeg tijdens het draaien van de gehaktballetjes kruiden en specerijen toe voor extra smaak. Snijd groente naar keuze in stukken en voeg om en om de gehaktballetjes en de groente toe aan de spies.

Tips lekker en gezond barbecue

Varieer met groente

Het is heerlijk om groenten op de barbecue te leggen, zodat ze als ware gegrild worden. Kies voor stukken courgette, aubergine, paprika en wortel. Eventueel kun je de groenten in een zilverfolie als groente pakketje op de barbecue leggen of kies voor een schaal die op de barbecue kan. Ben je een liefhebber van mais? Een maiskolf kun je prima op de barbecue leggen.

Vegetarische vleesvervangers

Net als bij vlees kun je van vegetarische vleesvervangers ook spiezen maken. Zo kun je groenteballetjes of falafel, in combinatie met stukken groente een lekkere spiezen maken. Eventueel zou je de vervanger nog kunnen marineren, maar vaak hoeft het niet, omdat de smaak vaak al prima is. Wil je graag een burger, dan zou ik gaan voor een basisburger of een groenteburger. Gepaneerde varianten (net als bij vlees) zijn minder gezond, dit komt door dat het vet in de vervanger blijft zitten.

Hoe zou jij een gezonde barbecue organiseren?

liefs gea van glamview

Dit artikel betreft een samenwerking
 
Advertenties

7 Replies to “7 Tips voor een lekkere en gezonde barbecue”

  1. Oh, ziet er heerlijk uit! Ik zorg ook steeds voor veel groentjes bij de barbecue maar ben ook verzot op groene asperges op de barbecue, super gezond en lekker!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *