Hoe kun je veilig fietsen met een kind, 4 belangrijke tips

Het aller leukste om met een kind of baby te doen in de buiten lucht is een fietstocht. Ik ben sinds kort voor het eerst moeder, maar kan mij al verheugen op het moment dat ik mag fietsen met mijn zoon. Wij vinden het namelijk ontzettend leuk om met het mooie weer erop uit te gaan. Hier in het noorden zijn veel prachtige natuurgebieden of wegen langs weilanden en kleine dorpjes. Maar wanneer mag je eigenlijk fietsen met je kind? Hieronder vind je een aantal punten om veilig fietsen met een kind goed te doen.

Veilig fietsen met een kind op een moederfiets

Om een stuk te kunnen fietsen is het belangrijk om een stevige fiets te hebben. Tegenwoordig zijn er veel soorten fietsen te verkrijgen zoals een dames transportfiets, elektrische fietsen, omafietsen, bakfietsen of een wel bekende moederfiets.

Een moederfiets heeft een extra laag uitgesneden trapas, waar door je makkelijk op of af kunt stappen, een dubbele middenstandaard die de stabiliteit van de fiets bevorderd, een slot op het stuur, een lange bagagedrager dan normaal voor een eventueel kinderzitje en de afstand vanaf het stuur tot aan de zadel is groter waardoor er een fietszitje voor op kan en er voldoende ruimte is voor jouw en je kind. Een hoop voordelen heeft deze fiets zeker voor een moeder.

Waneer mag een kind mee op de fiets?

Een kind/baby mag mee als het zelfstandig kan zitten, ze kunnen dan vervoert worden in een fietsstoeltje die kan worden bevestigd op de fiets. Er zijn speciale zitjes te verkrijgen voor achter en/of voorop. Meestal mag een kind/baby rond de 6 a 9 maanden oud mee, aangezien hij of zij dan tegen die tijd goed kan zitten. Voor jongere baby’s zijn eventueel wel speciale adapters te verkrijgen voor de autostoel groep 0+ die kan worden bevestigd op de bagagedrager. Een fiets die ook ideaal hier voor zou zijn is een bakfiets.

Veilig fietsen met een kind en fietshelm

Een fietshelm is in Nederland niet verplicht, maar toch zeker veilig om te dragen vooral voor een kind. Een fietshelm beschermt namelijk het hoofd tegen (ernstig) letsel bij het vallen. Voor zoal als het kind voorop of achter op de fiets zit. Wil je daarom je kind goed beschermen, dan is het zeker verstandig om een fietshelm aan te schaffen.

veilig fietsen met een kind

Bouw het fietsen rustig op

Eindelijk mag je erop uit met je kind! Maar houdt goed in de gaten hoe lang je gaat fietsen. Voor de eerste keer fietsen is het vooral belangrijk om niet meeteen een aantal uur achter elkaar te gaan fietsen, maar bouw het rustig op. Je kind moet er aan wennen om in een fietsstoeltje te zitten, maar ook jij als moeder of vader moet er aan wennen. Je hebt wel voor het eerst een kind op je fiets, probeer vooral rustig te fietsen in het begin. Als het goed gaat kun je de afstanden uitbreiden.

Windscherm 

Voor een kinderstoeltje voorop de fiets is het belangrijk om een windscherm te gebruiken. De wind kan scherp zijn, vooral op het gezichtje van je kind of baby. Niet alleen dat het koud is voor het kind, kan het ook een verkoudheid veroorzaken. Het is daarom voor je kind fijn om een scherm voor zich te hebben. Voor de allerkleinste is een mutsje ook altijd handig tijdens de koudere dagen.

Geniet van de omgeving

Maar vooral, geniet van de omgeving tijdens het fietsen! Ik vind het zelf altijd heerlijk om door de natuurgebieden te fietsen, langs de weilanden of door de kleine dorpjes hier rond om de stad. Voor een kind/baby is het in het begin ook heel spannend om voor het eerste op een fiets te zitten, laat staan een nieuwe omgeving die ze nog niet kennen. Het is juist goed om te laten zien hoe mooi de wereld kan zijn, daarnaast is frisse lucht altijd goed voor een mens.

Hoe ga jij om met het veilig fietsen met een kind?

Lees ook: Je kind veilig laten zwemmen met de mooiste zwembandjes.

 
Dit is een gesponsord artikel.
Afbeelding is afkomstig van Pixabay.

You May Also Like

9 Comments

 1. The Beauty Magazine

  Het lijkt me super leuk om straks met mijn dochtertje te gaan fietsen. We moeten alleen nog even wachten tot ze wat ouder is.

  1. Glamview

   Hier het zelfde, duurt nog een aantal maanden, maar ontzettend zin in 🙂

 2. Beauty By Bibi

  Inderdaad rustig opbouwen is een goede tip. Het is toch weer iets nieuws! Wat leuk dat je er zo naar uitkijkt en inderdaad een helm is altijd beter!

  1. Glamview

   Ja ontzettend leuk, daarnaast ook handig om niet altijd met de auto weg te hoeven.

 3. Manon

  Ik heb zelf geen kids, dus ik zou het ook niet met zekerheid durven zeggen. Maar het lijkt me best spannend om de eerste keer met je kleintje op de fiets te zitten…..

  1. Glamview

   Ja, dat is het ook zeker.

 4. Francis Thomassen

  Ik vind het echt heerlijk om met de kindjes te fietsen op mijn mamafiets.

 5. Unknown

  oooh ik vond het opstappen met de kleine altijd lastig maar het fietsen zelf heerlijk ( toen waren er nog geen mamafietsen)

  1. Glamview

   Dat lijkt mij eigenlijk ook het meest moeilijk. Bang om te wiebelen ofso.

Leave a Reply